måndag, juli 10, 2006

John Fogerty

Sundsvall 7 juli 2006.

Vi har varit på 7 konserter med John Fogerty.
Den första var på Lollipop – Tullinge, sommaren -97.
Därefter följde:
Norrköping - Himmelstalund - 7 Nov -97
Göteborg – Scandinavium – 5 Sept -98
Norrköping – Himmelstalund - 9 Sept -98
S-holm – Globen - 5 Mars -05
Göteborg – Scandinavium - 9 Mars -05
Och den sista nu i Sundsvall - 7 juli -06

Om vi rangordnar konserterna så kommer Lollipop som nummer ett… och det av den anledning att det var en utomhuskonsert samt att han efter många års frånvaro visade en spelglädje på scen som jag inte sett sen dess… det märktes verkligen att han tyckte det var roligt att spela igen.
För egen del så var det också den trolska sommarnattens ljus som hjälpte till att förhöja stämningen, tillsammans med ”alla som var där”… inte minst alla femtiplussare!
Den förväntan och längtan som fanns då kommer förmodligen aldrig att hända igen… det var ett magiskt ögonblick när han äntligen kom in på scenen och drog igång ”Born on the Bayou”… minns det som det var igår!
Sitter på näthinnan som en bild och är så verklig!
Som nummer två kommer faktiskt Sundsvall nu… eftersom det också var en utomhuskonsert och han var på ett strålande humör och hade ett mellansnack som han inte haft på någon annan konsert vi varit på… inte ens Lollipop, faktiskt.
Han trivdes tydligen!
Fråga inte mig vad han sa för det hade jag svårt att höra… tyvärr… frugan med för den delen med allt surr som var runt omkring.
Inomhuskonserterna Globen – Scandinavium – Himmelstalund var ju också härliga men hade inte den där speciella känslan av att ha en magisk utstrålning över sig som det var på Lollipop och Sundsvall…det är något speciellt med utomhuskonserter!

Vi stod ganska långt fram och bilderna är tagna
med Canon A 620 - det var fotoförbud med proffskameror...typ systemkameror med teleobjektiv men mobilkameror
och vanliga kompakter kunde man tillåta, sas det.

Låtlistan - Sundsvall:

Travelin´ Band
Green River
Who´ll Stop The Rain
It Came Out Of The Sky
Lodi (min favoritlåt)
Lookin´Out My Backdoor
Commotion
Born On The Bayou
Cottonfields
Hot Rod Heart
Ramble Tamble
Midnight Special
Bootleg
Déjà Vu
Heard It Through The Grapevine
Have You Ever See The Rain
Sweet Hitch-Hiker
Rock And Roll Girls
Long As I Can See The Light
Keep On Chooglin´
Hey Tonight
Down On The Corner
Centerfield
Up Around The Bend
Old Man Down The Road
Bad Moon Rising
Fortunate Son
Rocking´ All Over The World
Proud Mary



Om någon undrar hur det fungerar med cipp och happ kontra konsertljudet så går det faktiskt förvånansvärt bra även om jag då har svårt att höra just mellansnacket.
Och jag blir ”lomhörd” efteråt också…men det går över till dagen efter och man har sagt mig att cippsidan är inte påverkbar på så sätt att ljudet skulle förstöra hörseln annat än att ljudet kan vara tröttande... en konsert varar i två timmar och visst blir man trött dagen efter (helt slut i huvudet, ärligt talat) men man får göra en avvägning i värdet av att få gå på en konsert med en artist som följt mig genom livet ända sen jag hörde honom första gången -69… han har berikat mitt liv med sina låtar!
Får se nu när och om han kommer hit fler gånger…då blir det säkert en tripp igen men han måste komma med lite nytt låtmaterial nu… har inte haft så stora variationer i låtmaterialet, i stort sett kört samma koncept ända sen -97.
I Sundsvall var ”Ramble Tamble” ”ny” (en låt från Cosmo´s Factory) … har sett att han också spelat ”Porterville” från första LP:n – CCR… på andra konserter men den var icke med här.
Men…det är ju de ”gamla” låtarna folk och även jag/vi vill höra och de är ju så tidlösa…tidens tand har inte bitit på dem…de låter som om de är skrivna igår.
En rockens banbrytare med ”gamla” låtar som fortfarande känns nyskapande och karln har faktiskt fyllt 60…det ni!




Inga kommentarer: